Skip to content

beleggen in de toekomst.

De weg naar Tier Zero is geplaveid met vele goede voornemens, ideeën en het is de toekomst, maar zoals bij alles wat nieuw is gaat het zeker niet van een leien dakje. Je zult je mogelijk afvragen, waar gaat dit over?

Tier Zero staat bekend bij beleggerguru’s onder vele namen waar de meesten nog nooit van gehoord hebben, maar als ik straks voorbeelden ga noemen dan kent iedereen ze. Het gaat hoofdzakelijk om beleggingen in transformatieve technologien, daarbij moet je denken aan bedrijven die vandaag technieken ontwikkelen die nu nog niet eens bestaan en verder gaan dan de meesten ook maar nauwelijks kunnen snappen. We denken graag in het zwart en wit, iets is fout of goed en op basis daarvan bepalen we hoe ons dagelijkse leven eruit ziet, maar voor beleggen in Tier Zero heb je wel wat visie nodig.

Ooit zijn we ook massaal als mensheid kleding gaan dragen, huizen gaan bouwen en door de eeuwen heen kregen langzaamaan de moderne wereld waar we vandaag de dag in leven dat op zijn hoogtijdagen lijkt te zijn. Vol met moderne autos zoals de tesla en hoop andere nieuwe ontwikkelingen gingen daaraan vooraf zoals de uitvinding van de computer omdat we dat allemaal konden maken en kopen. Bedrijven zijn daarmee groot geworden. Gek genoeg is een wiel nog steeds rond en is die computer nog steeds zo dom als gisteren, bij transformatieve technologie gaat het nu juist daarom hoe zouden we leven als dit compleet gaat veranderen.

Voor de komst van de tablet of telefoon waren al bedrijven die met nieuwe ideeën kwamen, zo hadden we de telegraaf (nee niet de krant, maar die paal), en iets recenter hadden we Palm (nee niet een boom) zakcomputers voordat de iphone uitkwam wat min of meer hetzelfde doet, alleen dan veel beter en dat laatste is een belangrijk verschil. Wat ging er bij de consument om en wat slaat aan bij de grote meerderheid en zo vinden nieuwe uitvindingen de weg in onze leven.

ASML word gezien als een Nederlandse Tier Zero, dit bedrijf is de belangrijkste leverancier van machines voor de halfgeleiderindustrie wereldwijd, in het bijzonder steppers en scanners, die worden gebruikt bij het maken van computer chips. Klanten zijn daarom alle grote hardware producenten.

1 dingen weten we al, we moeten de ruimte in, met spaceX bijvoorbeeld, maar het is nog wachten of dit bedrijf ooit naar de beurs zal gaan gezien de eigenzinnige Elon Musk een IPO al meerdere keren heeft tegengehouden. Wie ook de nieuwe Tier Zero wordt op space gebied zoals in de energie sector en geval is sinds de opkomst van kernenergie, er nu betere technieken bestaan zoals brandstofcellen en solar. Oude technieken uit de tijden van de paard en wagen zijn dus niet meer interessant voor een Tier Zero belegger.

Google werkt aan een hoop nieuwe dingen waarbij veel plannen het daglicht nooit zullen zien, maar Project Tango is zo’n voorbeeld wat nu al door de markt opgepakt wordt, lenovo het bedrijf achter de motorola telefoons, komt met een . dankzij augmented reality plaats je echte objecten in een virtuele wereld. Pokémon GO is een goed voorbeeld, in deze game krijg je op je smartphone de monsters Pidgey te zien in je echte omgeving en dat ziet er nu nog schokkerig en tekenfilm achtig uit, maar de techniek zal steeds verfijnder worden en versmelten met de echte wereld.

Wist je dat dankzij de ruimtevaart bakt in een anti aanbak pannen van teflon en er daardoor andere coatings zijn ontwikkeld en je comfortabel slaapt op een traagschuim matras?.

Hoe ziet de wereld er later uit! Welke bedrijven zijn de nieuwe IBM’s, Google en Apples van de toekomst. Het is niet moeilijk om te zien wat de facebooks en googles van de komende tijd met de inzet van intelligente technologie wel een succes maakt en bedrijven als twitter het maar niet lukt om hetzelfde te doen. In dat nieuwe transformatieve denken begrijpen we ook waarom bedrijven als Nokia uiteindelijk faalden bij de overgang van een trend, door die patronen te analyseren zijn de Tier Zero winnaars en verliezers van morgen herkenbaar.

Kom Volgende week zaterdag terug voor deel 2