Skip to content

waarom die andere beursindexen het altijd beter doen

Nu de Nederlandse beursindex AEX door de 500 punten is gebroken, word beleggen opeens weer hip. Jarenlang zaten we in een slomp, van wat leek, op dalende beurzen en hebben wij kennelijk all time highs van de Amerikaanse indexen nodig om een hoog rond getal te doorbreken. Waarom is beleggen in het buitenland daarom zoveel beter, of lijkt dat zo?. In dit artikel zal ik de verschillen en gelijkenissen in een notendop proberen duidelijk te maken.

De Totalen doen er toe
AEX(GR) total return index erbij pakken dan staan we op een stand van 1585, niet slecht voor een landje met slechts een index van 25 aandelen. Zelfs afgezet tegen de 45 euro waarmee de AEX begon is de 500 punten een mooie stand.

Toch lopen de koers/winst verhoudingen van veel AEX fondsen achter in het vergelijk met hun Amerikaanse sectorgenoten. De simpele oorzaak is het feit dat de VS een veel grotere schakelstuk speelt in de wereld economie dan ons klein kikker landje, maar zelfs de EU backbone Duitsland met de DAX doet het bescheidener qua hebzucht.

Tijd zal het leren, p/e ratio’s geven slechts een moment opname. Ze bepalen hoe duur of hoe goedkoop iets is en het kan alleen vergeleken worden met sectorgenoten. In 2013 waren Nederlandse aandelen in het algemeen een “stuk” duurder (lees: riskanter) dan nu en toch zijn de koersen gestegen, omdat vooruitzichten op hogere winst en risicos door beleggers positiever worden ingeschat, in dat respect is die 500 of zelfs de 1585 punten dus nog maar het tipje van de ijsberg.

Een ander verschil is de boekhouding en financiƫle updates die bedrijven geven. Amerikanen zijn veel assertiever naar beleggers toe, onder andere ook royaler met kleine verschillen zoals het geven van maand of kwartaal dividend. Die openheid en betrokkenheid van aandeelhouders hebben zo nadelen, koers fluctuaties zijn door actieve beleggers daardoor groter. Dan zijn uitschieters snel gemaakt. Het is niet verwonderlijk dat (vooral de jonge tech bedrijven) het snel goed doen, zoals we recentelijk zagen met SNAP, maar ook hard kunnen worden afgestraft als het tegenzit zoals twitter en fitbit het onderspit van de veel eisende beleggers moeten delven.