Skip to content

Lees alles over koffie, het begint hier!.

Drink je ook graagof of wil weten hoe je voor de familie of visite de lekkerste koffie kan maken?. Iedereen heeft wel een eigen uitgesproken mening over wat de smaak van koffie moet zijn, maar 1 ding is wel duidelijk. We eisen steeds een hogere kwaliteit van onze dagelijk bakje leut, zo drinkt de echte liefhebber geen gewone filterkoffie. Nee, de fijnproever houdt vooral van Espresso of wat de denken van een echte sterke Ristretto? ja zo’n mini kopje, daar veel liefhebbers voor de vinden.

Wellicht drink jij die graag met wat extra water als een Caffè Americano. Anderen willen koffie met lekker veel melk er in. De laatste jaren zijn vooral de Latte Macchiato die die bestaat uit laagjes van melk en espresso, naast de bekende en nog steeds geliefde luchtiger Cappuccino erg populair geworden. In de meeste steden vind je zomers genoeg mensen die in een espressobar dit drankje genieten en gelukkig zie ze ook steeds vaker op werkplekken, maar natuurlijk mag thuis een behoorlijke koffiemachine niet meer ontbreken.

Surf naar koffievergelijk voor de beste Koffie & thee produkten!

Van boon naar kop
Het begint met de boon, want een goede kwaliteit en de juiste soort voor je koffie gerecht maakt al een wereld van verschil. Naast de twee hoofdgroepen Arabica en Robusta, zijn er per regio verschillende soorten smaakprofielen, zoals Java of Brazil. Een brandmeester kiest de beste bonen uit elk werelddeel en maakt daarvan haar bekende huismerk blends. Tegenwoordig worden bonen gebrand op verschillende sterktes, wat met name voor espresso belangrijk is. Een verkeerde branding kan de koffie zuur of zelfs bitter doen smaken.

Je kan zelf kiezen welke zetmethode je het handigste vind. bijvoorbeeld de percolator, ook wel de French-Pres methode genoemd, die veel lijkt op de gewone filter koffie zet wijze, alleen krijgt deze manier van zetten goed toegepast een diepere rijke smaak en bij de betere, vaak verse gebrande bonen en maling zelfs een mooie volle body en crema, waarbij je de sterkte net als bij een thee extractie zelf kan bepalen.

Espressomachines, zijn verkrijgbaar in zowel handmatige piston versie alsook de Koffie Volautomaat. Ze werken allemaal op basis van waterdruk, waarbij water tot 90 graden onder een druk van 9 tot 15 bar komt te staan en het hete water binnen 25 seconden door 7 tot 14 gram versgemalen koffiebonen worden geperst, meestal direct in het kopje. De meeste machines zetten 1 of 2 kopjes tegelijkertijd, maar er zijn ook Volautomaten hele koffiekan vol zetten.