Skip to content

microsoft, apple of google

Vandaag de dag heb je een ruime keuze tussen tablet fabrikanten, maar de grootste vraag is welk besturingssysteem en hardware kies je? Wat je voor systeem of merk je ook kiest, bij alle aanbieders kun je via de app store terecht voor 3-party oplossingen en je kan ook apps van concurrenten gebruiken, bijvoorbeeld google docs binnen windows of apple, maar in dit artikel bespreken we de grootste verschillen tussen produkten in het algemeen binnen het eigen eco systeem.

GSMWEB.NL heeft voor bestaande als nieuwe klanten weer Sim Only & abonnementen met de nieuwste toestellen van Apple iPhone, Samsung, Sony, Huawei, CAT, Motorola, OnePlus, Google, Oppo, Xiaomi en Nokia op voorraad.Kijk vandaag nog voor aantrekkelijke kortingen.

wie van vrijheid & eenvoud houdt kiest voor?

Op zoek naar een betaalbare Serverruimte, Webhosting of je eigen Domeinnaam Registratie? . Bij Neostrada kan je het zelf hosten met support en uitgebreide Cpanel en andere software tools.

tablet-ipad-surface

Zowel Microsoft Als Google hebben een breed eigen eco-systeem, ofwel het totaal aanbod van de maker waarbij je instellingen zelf mag configureren, zo heb je de Microsoft surface waarin je binnen een windows desktop of Metro live tegels omgeving kan werken op door de fabrikant geoptimaliseerde hardware. Google biedt met de Nexus lijn een serie toegespitste hardware waarbij je binnen het Android platform goed uit de voeten kan door eigen launcher te installeren. De andere merken zoals Samsung, HTC daar in tegen zijn meer hardware toegespitste fabrikanten en bestaan uit hetzelfde aanbod en hebben zo ook hun aan eigen apps via de cloud omgevingen.En hoe zit dat met Linux ?

Oorspronkelijk was linux een GNU open-source project bedoelt voor de PC hardware als een tegenhanger voor de toen almachtige Windows. Het heeft daarna veel zakelijke variaties gekregen, vooral als server is het een populair systeem. Nu werken desktop distributie merken zoals Ubuntu en google android (AOSP) ook op mobiele hardware, maar qua eigen ecosysteem bieden consumenten tot nu toe nog erg weinig.

is Apple niet eenvoudig dan?

Apple is en blijft een Prosumer hardware fabrikant en bouwt daarnaast het besturingssysteem OSX en iOS, het succes van Apple laat zich moeilijk verklaren, hardwarematig doen ze zowat alles net wat anders dan de afgesproken industrie standaard. Dat maakt het een gesloten eco systeem waarbij apple onderdelen niet met elke PC of smartphone werkt. Apple wil de gehele keten controleerbaar wil houden, maar daardoor ontbreekt het toch aan flexibiliteit, en dat wordt je al snel duidelijk nadat je een dure Ipad of Iphone gekocht hebt.

lees ook onze blog item over betaalbare dualboot tablets

App ontwikkelaars en ook de niche hardware producenten storten zich desalniettemin op het merk, of juist vanwege deze beperkingen die Apple biedt geeft het extra kans om hun producten te verkopen. Wat de computer industrie als simpele USB kabel ziet en wat voor een paar euro te koop is en je vaak al jaren ergens eentje in huis hebt liggen, kost een nieuwe officiële 8 of 30 pins Lightning kabel al snel 20 euro en simpele MFi apple headset al snel 40 euro.

En zo zijn er naast de aanschafkosten van Apple hardware meer keerzijdes. Binnen het Apple eco-systeem kom je al vrij snel terecht bij de betaalde apps of de vele freemium apps. Veel Apple gebruikers wijken daarom gemakkelijk uit naar Google Docs of Microsoft One drive produkten, maar dan kun je net zo goed een Android of Windows produkt kopen waarbij je alle data netjes binnen het eigen eco systeem behoudt.

Binnen Apple werkt alles perfect en de software voor je Mac of iOS apparaat wordt goed onderhouden, doorgaans ook voor oudere hardware heb je in 1 een update de nieuwste versie. Microsoft biedt haar updates aan in verschillende stappen zowel handmatig als automatisch, als Windows PC gebruiker duurt het daarom langer om alles bij te werken op een nieuw systeem, maar dat geeft de power users meer opties en keuzevrijheid om een update onderdeel wel of juist niet te installeren. Android laat updates over aan de fabrikanten, dat is vaak een langdurig proces, als je niet wilt wachten op een officiële update dan zijn voor de meeste merk toestellen eigen custom roms te vinden op het internet.

Kortom je moet goed overwegen welk platform je wilt, vooral als je een apple produkt aanschaft en hoe graag je binnen hun platform en hun produkten wilt blijven werken, want dan is compatibiliteit geen probleem natuurlijk.

Lees ook  Gratis webhosting binnen een minuut je eigen site online